top of page

IMPRESTIVAL | PADLET & VIDEO - FEEDBACK FLORIS

Feedback wat ik heb gekregen van mijn docent  naar aanleiding van mijn Imprestival presentatie. Je leest hier wat er gezegd en geschreven is. De video's en documenten zijn eraan toegevoegd om een duidelijk en transparant beeld te geven van waar het over gaat. Aan het einde van de gekregen feedback laat ik weten wat ik wat ik interessant vind en meeneem in  mijn verdere artistiek proces.       

FEEDBACK FLORIS

Citaat: '' Je presenteert de voortgang van een artstiek onderzoek waarin je het vervreemdende effect van het verstoren van videosignalen verkent. Zoals eerder benoemd is het sterk dat je probeert een fysiek karakter te geven aan digitale signalen. Als je dit als visie sterker benadrukt kun je (1) sterker aantonen. Hoe je je visie vertaalt naar beeldend werk wordt voldoende aangetoond (2). Je laat daarbij goed zien welke technische vaardigheden je daarvoor hebt eigen gemaakt en voor het werk inzet (6).
 

Ook spiegel je je werk aan dat van Nam June Paik, dit kan worden uitgebreid, maar de wijze waarop je dat doet is voldoende (7) als indruk wat voor gevolg dit heeft op je eigen ontwikkeling. Je belicht in het kader van Nam June Paik ook goed het manipulatieve karakter van massamedia. Dat is in het kader van 'deep fakes' ook super actueel (zie bijvoorbeeld dat laatste aflevering van Zondag met Lubach). Je gebruikt nog steeds de term 'general user interface' waar je 'graphical user interface' bedoelt. En de vraag is of dat klopt, immers je maakt dat digitale juist fysiek, en niet grafisch (digitale knoppen). Het is dus een Physical User Interface.

 

De combinatie van de videobeelden (van de flamingo's), waarbij elektronische geluiden het beeld verstoren is sterk. De verzadiging van de kleuren deed me denken aan en het wat onheilspellende karakter deed met denken aan films van David Lynch (tweede muziekje vind ik te 'blij'). En kan dat dus blijkbaar ook worden gecombineerd: geluid die de beelden manipuleert + het kastje. Het effect is nu nog wel wat als een analoge VJ-set waarin de artistieke kwaliteit nog niet geheel wordt benut. Dus het is wel belangrijk welke beelden en geluiden je kiest voor de ervaring die je wilt overbrengen (techniek vs. natuur; politiek?). Daarbij vraag ik me af: is het kastje het werk, of de installatie? Wat betreft de presentatie zelf.

 

Slim om je 'autocue' op deze manier op te stellen, je wekt daarmee de suggestie dat er een soort interviewer tegenover je zit die de vragen stelt. De verwijzing naar GIST is voor de neutrale kijker niet begrijpelijk. Je kiest voor een chronologische presentatie: van het begin van je onderzoek tot waar je nu bent. Je kunt dat ook omdraaien: presenteren waar je nu bent, en vervolgens hoe je daartoe bent gekomen (voor een presentatie van een product in een eindstadium is dat handig). Overigens: de presentatie vormt een hele goede basis voor een visueel essay. Het zou ook mooi zijn dat wat je beschrijft (mbt het groene signaal) ook laat zien.'

 

Imprestival video                                                          Feedbackformulier   

 

 

 

 

 

 

 

EXTRA UITGELICHT - MAIL


Citaat: 

'' Dag Rianne,

 

Naar aanleiding van het gesprek vanochtend en je presentatie vorige week nog een kleine aanvulling. Ik noemde David Lynch omdat ik specifiek aan de openingsscene van Blue Velvet moest denken, zie: https://www.youtube.com/watch?v=TwuzI8Y0uW0. Dat is het toonbeeld van de perfecte American Dream: een slaperige buitenwijk (suburbs) van de gegoede burgers die hun bloemenperkjes verzorgen, hun gazon omringt door de ‘white picket fence’ sproeien, etc. De kleuren zijn daarbij erg intens: veel verzadigde kleuren. Het lijkt een soort ideaalplaatje, maar vlak onder dat oppervlak zit dood, rotting en bederf. De muziek heeft daarbij een wat onheilspellend en sinister karakter. En dat is een middel van bij films heel erg wordt ingezet: er zijn bepaalde geluidseffecten en muziekstukken die iets automatisch spannend maken. Naar mijn idee zou het interessant zijn om je video-synethesizer te gebruiken om een maximaal contrast te benadrukken tussen onheilspellende muziek die zoetsappige beelden verstoort of vice versa. Wat gebeurt er in beeld en in ervaring als je trash metal afspeelt over een documentaire met een mooie zonsondergang? En wat gebeurt er als een lieflijk muziek wordt afgespeeld onder een horrorscene (wordt het dan een aangenaam beeld?)? 

 

Hopelijk maakt dit de feedback nog iets concreter. Mocht je hier vragen over hebben, dan hoor ik het graag. ''

Testvideo - project glitch-box

Blue Velvet - openingsscene  

Koptekst 1

A Film Channel. (2016, 21 april). Blue Velvet - Opening Sequence [Videobestand]. Geraadpleegd van https://www.youtube.com/watch?v=TwuzI8Y0uW0

Wat haal ik hieruit?
 

Wat ging goed:

  • Goed om terug te horen/ lezen dat het duidelijk is dat ik digitaal signaal fysiek wil maken.  En dat ik mij bezig hou met het vervreemdden en verstoren van videosignalen.

  • In mijn video spiegel ik ook voldoende mijn werk aan dat van Nam June Paik naar aanleiding van mij bezoek aan het stedelijk museum.

  • Mijn presentatie was helder in chronologische volgorde en goed te volgen.

  • De testvideo met de flamingo's met het ethernet geluid was een sterke combinatie. 


Waar moet ik op letten:

  • Waar ik op moet letten is om extra te benoemen dat ik digitaal signaal fysiek wil maken  in mijn artistiek visie. 

  • Ik geef een indruk wat voor een gevolg het heeft voor mijn verdere ontwikkeling - Nam June Paik die het ook heeft over het manipulatieve aard van massamedia en dit gebruikt in zijn werk.

  • Dit is in het kader van 'deep fakes' ook super actueel (zie bijvoorbeeld dat laatste aflevering van Zondag met Lubach).

  • Wat wil ik overbrengen? welke beelden laat ik zien? techniek vs natuur, politiek?  welke beelden gebruik ik en waarom?

  • Is de glitch-box mijn werk of de installatie? - wat ga ik straks als eindwerk presenteren?  - mijn artistiek kwaliteit komt nog niet sterk naar voren.


Wat wil/ vind ik:

  • Mij maakt het niet uit welk beeld of geluid er wordt weergegeven. de essentie ligt hem voor mij in het signaal verstoren op verschillende manieren. Dus of dat nou  door video, geluid en muziek of kleur is maakt mij niet uit. Het doel is al behaald op het moment dat het originele beeld vervormd wordt door weerstand, interne en externe invloeden. 

  • Ik zou het mogelijk willen maken dat mensen kunnen kiezen uit video's die al klaarstaan in een soort videolijst met verschillende beelden maar ook dat ze hun eigen apparaat eraan kunnen koppelen om zelf hun eigen  video's op te zoeken die zij willen vervormen. daarmee geef ik nog meer de regie uit handen en creëer je meer mogelijkheden voor de toeschouwer/ bezoeker.

  • Net als het werk van Nam June Paik wil ik de uitkomst overlaten aan de bezoekers/ toeschouwers. In mijn feedback van G.I.S.T. werd ook benoemt hoe het zou zijn als ik zelf de controle meer los zou laten en ook het ''moeten'' los zou laten. Met een kritische vraag naar mij toe: hoe het zou zijn als je de controle helemaal los zou laten? wat voor een werk ontstaat er dan? omdat mijn beelden met controle waren vervormd zou het spannend zijn om te zien hoe het zou zijn als ik het helemaal aan toeval zou overlaten... 

  • Goeie opmerking met wat ik straks als eindwerk wil gaan presenteren. Zelf denk ik dat mijn eindwerk bestaat uit twee delen waarbij het apparaat deel 1 is en de uitkomst van beelden deel 2 is en daarmee hopelijk meer artistiek te beoordelen is. Het verstoorde beeld is uiteindelijk '' het kunstwerk'' wat is ontstaan door anderen, toeval, invloeden etc. (Zie deel 1 als een kwast met verf waarmee je het canvas vol maakt en deel 2 als het eindresultaat van je schilderij op het canvas) . 

WhatsApp%20Image%202020-10-25%20at%2015.
1.png
bottom of page